Sākums
Latvijas Meža īpašnieku biedrība

2010. gadā vētras postījumi Somijā – 8 miljoni m3

2010. gadā vētras postījumi Somijā – 8 miljoni m3

2010. gada jūlija beigās un augusta sākumā vētras dažādas vietās Somijā nopostīja 8,1 miljonu kubikmetru koksnes. Nopostītais apjoms ir ievērojami lielāks, nekā sākotnēji tika aprēķināts. Apjoms ir līdzvērtīgs 15% no Somijas ikgadējā iegūtā koksnes apjoma. Gāztie koki pēc iespējas ātrāk jāizvāc no mežiem, lai novērstu kaitēkļu savairošanos pavasarī.

Meža pētniecības institūtā tika prezentēti nesen apkopotie Nacionālās meža statistiskās inventarizācijas dati, kur papildus mērījumi tika veikti 2010. gada rudenī. Sākotnējie postījumu aprēķini bija 1-2 milj. kubikmetri koksnes, taču tie strauji palielinājās līdz 5 miljoniem. Inventarizācijas dati liecina, ka ir nopostīts daudz lielāks koku apjoms.

Šoreiz vētra galvenokārt nav postījusi kokus lielās meža platībās, bet vairāk ir skārtas atsevišķas nelielas mežu platības. Tādējādi šīs vētras postījumus ir izjutuši liels skaits meža īpašnieku dažādas valsts vietās.

No bojāto koku apjoma apmēram 2 miljoni kubikmetru tiek uzskatīti par salīdzinoši nelieliem bojājumiem vai kā atsevišķi gāzti koki. Nedaudz vairāk kā 6 milj. kubikmetru ir daudz nopietnāk postītos mežos. Līdz rudenim veiktajos mērījumos apmēram puse no bojātajiem kokiem bija izvākti no mežiem.

Saskaņā ar Somijas meža likumdošanu vētras bojātās priedes ir jāizvāc līdz 1. jūlijam, un egles - līdz 1.augustam. Atsevišķi gāztie koki nav obligāti jāizvāc.