Sākums
Latvijas Meža īpašnieku biedrība

2016. gads mežsaimniecībā no Zemkopības ministrijas skatpunkta

2016. gads mežsaimniecībā no Zemkopības ministrijas skatpunkta

Meža nozares produktu eksports 2016. gada 9 mēnešos bija 1554,945 milj. eiro.

Finansējums

Valsts atbalsts 2016. gadā – Meža attīstības fonds (MAF) – 230 789 eiro.

2016. gadā meža nozares atbalsta pasākumi LAP ietvaros – ap 14 milj. eiro:

 

  • par ieguldījumiem meža platības paplašināšanā un meža dzīvotspējas uzlabošanā – 8 milj. eiro;
  • par meža ugunsgrēku, kaitēkļu un slimību monitoringa iekārtu un sakaru aprīkojuma ierīkošanu un uzlabošanu – 3 milj. eiro;
  • kompensācijas maksājumi par NATURA2000 meža teritoriju – vairāk nekā 3 milj. eiro.

 

Izmaiņas likumdošanā

Izstrādāti grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” (izskatīti Saeimā 2. lasījumā). Grozījumu mērķis – atvieglot lauksaimniecības zemes iegādes nosacījumus. Grozījumi paredz izslēgt zemes pircējiem nosacījumus par vienotajiem platības maksājumiem, ieņēmumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauksaimniecisko izglītību.

Izstrādāti grozījumi Meliorācijas likumā. To mērķis ir vienkāršot aktuālo meliorācijas datu saņemšanu zemes īpašniekiem un precizēt iesniedzamo datu apjomu par pašvaldības nozīmes koplietošanas sistēmām. Zemes īpašuma meliorācijas pasu vietā tiks ieviesta aktuālā digitālā informācija par meliorācijas sistēmu – valsts SIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” izziņa.

Izstrādāti MK noteikumi “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” specifiskā atbalsta mērķa “Samazināt plūdu riskus lauku teritorijās” īstenošanas noteikumi”. Programmas mērķis samazināt plūdu riskus lauku teritorijā. Aktivitātes mērķis ir valsts meliorācijas sistēmas (polderu aizsargdambju, polderu sūkņu staciju, potomālo upju regulēto posmu) atjaunošana vai pārbūve. Kopējais finansējums: 43 390 019 eiro; 2016. gadā - 6,63 milj. eiro (2 projekti).

Valsts meža dienests

Ieviesta Valsts meža dienesta (VMD) Ģeogrāfiskās informācijas sistēma (VMDĢIS). Sistēma piedāvā VMD klientiem – meža īpašniekiem – iespēju attālināti pieprasīt VMD pakalpojumus: iesniegt meža inventarizācijas datus, saņemt apliecinājumus koku ciršanai, iesniegt informāciju par veikto mežsaimniecisko darbību, kā arī iegūt citu informāciju par savu meža īpašumu.

Izsniegtas, atjaunotas un apmainītas mednieku apliecības 20 583 medniekiem un 3476 medību vadītājiem (dati uz 13.12.2016.). Lielākā daļa no aktīvajiem medniekiem/medību vadītājiem apliecību nomaiņu ir veikuši.

Pieaudzis jaunaudžu kopšanas apjoms privātajā mežā: pārbaudīti un atzīti par izkoptiem:

  • 2015. gadā - 23,6 tūkst. ha;
  • 2016. gadā - 23 tūkst. hektāru (dati uz 01.12.2016.).

2016. gadā VMD atklājis un dzēsis 594 meža ugunsgrēkus, kopējā uguns skartā platība meža zemē ir 309 hektāri.

 

Avots: https://www.zm.gov.lv/presei/zemkopibas-ministrijas-nozares-2016-gada?id=8449