Sākums
Latvijas Meža īpašnieku biedrība

No meža mantojuma līdz nākotnes pārtikai: Somija pārvērš rūpniecības blakusproduktus proteīnā

No meža mantojuma līdz nākotnes pārtikai: Somija pārvērš rūpniecības blakusproduktus proteīnā

Pasaulē pirmā pārtikas kvalitātes Pekilo sēņu proteīna ražotne top Kantvikā, piejūras ciematā Kirkkonummi, tikai 36 kilometrus uz rietumiem no Helsinkiem. Rūpnīca, kas paredzēta rūpniecisko blakusproduktu izmantošanai, iezīmē somu inovācijas atdzimšanu - tās saknes ir dziļi meža nozares vēsturē.

Šī projekta priekšgalā ir biotehnoloģiju uzņēmums Enifer, kas izveidots, balstoties uz Somijas VTT Tehniskās pētniecības centra darbu. Enifer atjauno Pekilo fermentācijas procesu, kas radīts jau 20. gadsimta 60. gados, lai kultivētu sēņu micēliju kā augstvērtīga proteīna avotu. Lai gan metode ir modernizēta, lai atbilstu mūsdienu pārtikas drošības un higiēnas prasībām, tās būtība palikusi nemainīga: pārvērst rūpniecības blakusproduktus ilgtspējīgā uzturā.

Pekilo izcelsme meklējama 20. gadsimta 60. gados - laikā, ko raksturoja globāla pārtikas nedrošība. Šajā deficīta laikmetā somu pētnieki radīja pārrāvuma risinājumu: fermentēt celulozes rūpnīcu blakusproduktus proteīna barībā. Šī inovācija kļuva par nozīmīgu pagrieziena punktu Somijas bioindustrijā. Tagad, pēc vairākām desmitgadēm, Pekilo atkal atgriežas - lai risinātu jaunu globālu izaicinājumu: ilgtspēju.

Atšķirībā no sākotnējās misijas mazināt badu, šodien Pekilo atdzimšanu virza vajadzība samazināt pārtikas ražošanas ietekmi uz vidi. Klimata pārmaiņas, resursu trūkums un ekoloģiskais spiediens apgrūtina tradicionālo proteīna avotu ražošanu, un Pekilo piedāvā cirkulāru alternatīvu: pārvērst jau esošos blakusproduktus proteīnā, neradot papildu slogu videi.

Līdz pat trešdaļai globālo emisiju rodas no pārtikas ražošanas,” norāda Enifer izpilddirektors Simo Ellilä. “Ja vēlamies samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, šajā nozarē nepieciešamas daudzas inovācijas.”

Pekilo tiek ražots fermentatorā, kur sēņu micēlijs aug kontrolētos apstākļos. Micēliju baro ar uzturvielām, un gala produkts ir bezkrāsains, bezgaršas un bez smaržas pulveris.

Ilgtspējīgs proteīna avots

PEKILO® ir augstas kvalitātes proteīns, kas iegūts, fermentējot sēņu micēliju - smalku pavedienveida struktūru masu, ar kuras palīdzību sēnes uzņem barības vielas. Tas piedāvā ilgtspējīgu alternatīvu gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes proteīniem.

Mūsdienās Pekilo ražošanā vairs neizmanto celulozes rūpniecības atkritumus - tos aizstāj tīri, izsekojami blakusprodukti, piemēram, piena rūpniecības laktozes bagāti šķidrumi. Tomēr meža nozares pētniecības mantojums joprojām ir šīs inovācijas pamatos.

PEKILO® micoproteīna ražošanas energoefektivitāte un uzticamība ir izpētīta ļoti plaši - tas nodrošina stabilu pamatu,” skaidro Ellilä. “Jaunā vērtība ir ražošana pārtikas kvalitātes līmenī - ar striktām higiēnas un izsekojamības prasībām.”

Pekilo tiek ražots fermentatorā, kur micēlijs aug kontrolētos apstākļos. To baro ar uzturvielām, un gala produkts ir bezkrāsains, bez garšas un bez smaržas - pulvera veidā.

Celtniecība labi virzās uz priekšu “Suomen Sokeri” (Sucros grupas) rūpnīcas korpusā. Proteīna ražošanas iekārtas plānots iedarbināt 2026. gada sākumā, un pilna jauda tiks sasniegta līdz gada beigām.

Inovācija, kas radās nejauši

1963. gadā Espo, Somijā, Papīra un celulozes rūpniecības Centrālajā laboratorijā (KCL) bioķīmiķis Otto Gads veica novērojumu, kas mainīja skatījumu uz rūpniecības blakusproduktiem: sēne Aspergillus niger lieliski auga sulfīta šķidrajā atlikumā - papīra ražošanas blakusproduktā. Tas radīja revolucionāru jautājumu: vai no meža rūpniecības atkritumiem varētu audzēt proteīnu?

1964. gados ideja jau bija pārtapusi industrijas mēroga ražošanā. Tampella uzņēmuma ražotnes Jämsänkoski un Mänttä sāka ražot Pekilo dzīvnieku barībai.

Produkts izcēlās ar augstu proteīna saturu, zemu tauku daudzumu un neitrālu garšu - īpašībām, kas to padarīja daudzpusīgu.

Tehnoloģijas pārtraukums un atdzimšana

90. gadu sākumā celulozes un papīra industrijas pārmaiņas apturēja Pekilo ražošanu: sulfīta process tika aizstāts ar ekonomiski izdevīgāko krafta procesu. Tā rezultātā vairs nebija pieejami piemēroti blakusprodukti.

Ražošana tika pārtraukta 1991. gadā. Tomēr sēņu kultūra netika iznīcināta - tā tika sasaldēta VTT krājumos -80 °C temperatūrā, kur tā pavadīja gandrīz trīsdesmit gadus, līdz pieauga interese par ilgtspējīgiem proteīniem. Tad Enifer atjaunoja procesu.

Ne tikai jauns proteīna avots

Pieaugot pasaules iedzīvotāju skaitam, aug arī pieprasījums pēc proteīna. Pekilo, kas izmanto jau esošus rūpniecības blakusproduktus, izceļas kā potenciāli nozīmīgs risinājums klimata ziņā draudzīgas pārtikas meklējumos. Produkts satur 50–70% proteīna, ir gandrīz bez taukiem un neitrālas garšas, tāpēc der dažādiem pielietojumiem - sākot ar dzīvnieku barību, beidzot ar cepšanu un gaļas aizstājējiem.

Topošās Kantvikas rūpnīcas jauda būs 500 kg stundā jeb trīs miljoni kilogramu proteīna gadā - pietiekami, lai nodrošinātu 40 000 cilvēku ar visu nepieciešamo proteīnu.

Pirmā fāze paredzēta Eiropas mājdzīvnieku barības tirgum, taču Enifer ambīcijas ir daudz plašākas.

PEKILO® nav tikai jauns proteīna avots - mēs vēlamies, lai tas kvalitātes ziņā būtu līdzvērtīgs gan dzīvnieku, gan augu proteīniem,” norāda Ellilä.

Ienākšana pārtikas tirgū sāksies, tiklīdz to atļaus regulējums. ASV atļauja jau ir saņemta, un mēs sagaidām, ka Eiropa sekos dažu gadu laikā.”

Skatiens uz Eiropu un Ameriku

Darbi Latvijas Sokeri (Sucros grupas) vecajā rūpnīcas korpusā virzās labi. Pirmās iekārtas tiks iedarbinātas 2026. gada sākumā, un pilna jauda sasniegsama līdz gada beigām.

Sienas ir vecas, bet viss iekšā ir jauns. Tas ļauj izmantot esošo infrastruktūru un optimizēt investīciju izmaksas,” skaidro Enifer operatīvā vadītāja Mia Horttanainena.

Rūpnīca darbosies kā nepārtraukta fermentācijas sistēma - un process nedrīkst ilgstoši apstāties. Ja dīkstāve pārsniedz dažas stundas, micēlijs sabojājas un viss jārestartē.

Lai gan automatizācija būs augsta, cilvēka klātbūtne joprojām ir būtiska.

Ne visu var uzticēt automātikai un mākslīgajam intelektam. Mēs ņemam paraugus, skatāmies mikroskopā, sekojam augšanai. Cilvēka uzraudzība nodrošina kvalitāti un drošību,” piebilst Horttanainena.

Rūpnīca iemieso cirkulārās ekonomikas būtību: “Tas, kas vienai nozarei ir atkritums, citai kļūst par izejvielu. Tas ir būtiski dabai.

Simo Ellilä uzsver, ka Kantvika ir tikai sākums: “Tālāk plānojam būvēt lielākas ražotnes Eiropā un Amerikā. Lēmums par nākamo rūpnīcu tiks pieņemts gada laikā.

Topošā Pekilo rūpnīca, kas tiek būvēta vecajā “Suomen Sokeri” rūpnīcas korpusā, parāda, kā jauno proteīna industriju var veidot, balstoties uz aprites ekonomiku un rūpniecības blakusproduktiem.

 

Uztura ražošana pārdomāta no jauna: proteīns no gaisa un rūpniecības blakusproduktiem

Globālais spiediens pēc ilgtspējīgas pārtikas ražošanas pieaug, un vajadzība pēc jauniem proteīna avotiem kļūst kritiska. Somija ir šīs kustības priekšgalā ar divām progresīvām tehnoloģijām, kas balstītas vietējā pētniecībā un cirkulārās ekonomikas principos.

Solar Foods ražo Solein® - proteīnu, ko iegūst tieši no gaisa, ūdens un elektrības, bez laukiem, dzīvniekiem vai lauksaimniecības izejvielām.

Enifer savukārt pārvērš rūpniecības blakusproduktus PEKILO® sēņu proteīnā fermentācijas ceļā.

Abas tehnoloģijas būtiski samazina dabas resursu izmantošanu un siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Somijas priekšrocība ir padziļinātā kompetence procesu industrijā un biotehnoloģijā. Solein jau tiek izstrādāts kosmosa vajadzībām sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru, savukārt Pekilo pārtikas kvalitātes ražošana drīzumā sāksies Kirkkonummi.

Šīs tehnoloģijas papildina tradicionālo lauksaimniecību, stiprina pārtikas drošību un atver Somijai jaunus bioindustrijas eksporta tirgus.

Avots: forest.fi